Wino buraczane
Przepis na około 4 litry wina:
- 1,1kg buraków
- 0,6kg koncentratu winogronowego lub rodzynek
- 3,7 litra wody
- 1kg cukru
- 2g enzymu pektynowego
- 10g kwasu cytrynowego lub winowego
- 4g pożywki (zalecam co najwyżej 2g)
- 1g taniny (zalecam co najwyżej 0,5g)
- drożdże winne
Umyj i obierz ze skórki buraki. Pokrój je na
kawałki i połóż na plastikowe sitko. Włóż je do wrzącej wody i gotuj aż
do zmięknięcia. Dodaj cukier, przelej wywar buraczany do baniaka, włóż
sitko z burakami do baniaka tak, by było zanurzone w wywarze. Po ochłodzeniu
do temperatury pokojowej, dodaj resztę wymienionych wyżej składników, oprócz
drożdży, które dodaj po upływie 24 godzin. Po 5 - 6 dniach wyjmij sitko z
burakami z baniaka, lekko je wyciśnij. Wino należy ściągnąć znad osadu,
kiedy tylko fermentacja się zakończy.
Różne rodzaje buraków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz