Wino arbuzowe |
Przepis na około 4 litry wina:
-
0,45kg cukru
-
11g kwasu cytrynowego lub winowego
-
0,5g taniny
-
4g pożywki (zalecam 2g)
-
drożdże winne
-
sok z arbuza do objętości 4 litrów
Do baniaka wlej sok arbuzowy, dodaj
resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24 godzinach.
Codziennie należy dobrze zamieszać zawartością baniaka. Gdy fermentacja się
zakończy, należy zlać wino znad osadu.
Na wino z arbuza trzeba znaleźć
amatora, nie wszystkim ono smakuje. Dobrze nadaje się za to do kupażu z innymi
winami.
Arbuzy
arbuz nie nadaje sie kompletnie na wino, sam jego zapach jest odstraszający.
OdpowiedzUsuńsam sie nie nadajesz
Usuńto ty lamusiku, który pisał 18 grudnia się nie nadajesz.
UsuńAj tam, ma sponiewierać a nie smakować, smakosze cholerne.
OdpowiedzUsuń