Wino z bananów
Przepis na około 4l wina:
- około 2kg bananów (posiekanych razem ze skórką)
- 1,1kg cukru
- 300-400g rodzynek lub koncentratu
winogronowego
- 15g kwasu cytrynowego lub winnego
- 2g pożywki do drożdży
- 2g enzymu pektynowego
- 1g taniny (trochę dużo...)
- opakowanie drożdży winnych
- dopełnić wodą do 4 litrów
Pokroić należy banany, razem ze skórkami, położyć
na plastikowym sitku. Zagotować około 2 litry wody i włożyć banany na
sitku do wrzącej wody i pogotować je około 30 minut. Wyjąć sitko z bananami
z wody i dodać cukru do wywaru bananowego, rozmieszać go. Po ostudzeniu wywaru
dodać do niego resztę składników, dopełnić wodą do objętości około 4
litrów. Wino należy ściągnąć znad osadu jak najszybciej po zakończeniu
fermentacji i drugi raz miesiąc później, jeśli jest klarowne odstawić do
dojrzewania, jeśli nie, poczekać, aż się wyklaruje i butelkować
Bardzo dobre wino i przepis, nie spodziewałem się, że można zrobić wino z banana, ale jestem pozytywnie zaskoczony. Jedynie polecam dodać więcej cukru, tak z 2kg
OdpowiedzUsuńdwa kilo wiecej, czy razem dwa kilo byś dodał??
OdpowiedzUsuńponad 3kg było by za słodkie, dodatkowe 900g cukru proponuje dodać po zakończeniu fermentacji, to nada mu odpowiedniej słodkości.
OdpowiedzUsuń