niedziela, 2 września 2012

Wino z bananów

Wino bananowe


ban_m.JPG [2,48kB]Przepis na około 4l wina:
  • około 2kg bananów (posiekanych razem ze skórką)
  • 1,1kg cukru
  • 300-400g rodzynek lub koncentratu winogronowego
  • 15g kwasu cytrynowego lub winnego
  • 2g pożywki do drożdży
  • 2g enzymu pektynowego
  • 1g taniny (trochę dużo...)
  • opakowanie drożdży winnych
  • dopełnić wodą do 4 litrów
Pokroić należy banany, razem ze skórkami, położyć na plastikowym sitku. Zagotować około 2 litry wody i włożyć  banany na sitku do wrzącej wody i pogotować je około 30 minut. Wyjąć sitko z bananami z wody i dodać cukru do wywaru bananowego, rozmieszać go. Po ostudzeniu wywaru dodać do niego resztę składników, dopełnić wodą do objętości około 4 litrów. Wino należy ściągnąć znad osadu jak najszybciej po zakończeniu fermentacji i drugi raz miesiąc później, jeśli jest klarowne odstawić do dojrzewania, jeśli nie, poczekać, aż się wyklaruje i butelkować
ban.JPG [7,0kB]
BANANA.JPG [11,1kB]
BANANA1.JPG [9,66kB]

3 komentarze:

  1. Bardzo dobre wino i przepis, nie spodziewałem się, że można zrobić wino z banana, ale jestem pozytywnie zaskoczony. Jedynie polecam dodać więcej cukru, tak z 2kg

    OdpowiedzUsuń
  2. dwa kilo wiecej, czy razem dwa kilo byś dodał??

    OdpowiedzUsuń
  3. ponad 3kg było by za słodkie, dodatkowe 900g cukru proponuje dodać po zakończeniu fermentacji, to nada mu odpowiedniej słodkości.

    OdpowiedzUsuń