niedziela, 2 września 2012

Wino z herbaty


Wino herbaciane


  • 8 łyżeczek herbaty ugotowanych w 4,5l wody (lub 16 torebek herbaty ekspresowej w 4,5l wody)
  • 0,45kg rodzynek
  • 1,35kg cukru
  • sok z 1 pomarańczy i 1 cytryny (lub z dwóch cytryn)
  • drożdże winne
  • 2g pożywki
Zagotuj litr wody, zdejmij z ognia i dodaj herbatę. Zaparzaj około 10 minut, potem zlej klarowny napar znad listków do baniaka. Dodaj połowę przewidzianego cukru w postaci syropu. Dodaj rozdrobnione rodzynki. Dodaj sok z wyciśniętych cytryn. Dodaj pożywkę dla drożdży i gdy zawartość baniaka osiągnie temperaturę pokojową, dodaj matkę drożdżową. Po upływie kilku dni dodaj drugą połowę cukru. Wino fermentuje niezbyt szybko, lecz podobno dość dobrze się klaruje. 


1 komentarz:

  1. Ja stosowałem się dokładnie do przepisu, tylko zastosowałem zieloną herbatę zamiast zwykłej. Jaka różniąca to wam nie powiem, bo nie mam porównania, ale zielona herbata wyszła spoko, szybko się klaruje i ma ciekawy posmak.

    OdpowiedzUsuń