Wino z herbaty
- 8 łyżeczek herbaty ugotowanych w 4,5l wody (lub 16 torebek herbaty ekspresowej w 4,5l wody)
- 0,45kg rodzynek
- 1,35kg cukru
- sok z 1 pomarańczy i 1 cytryny (lub z dwóch cytryn)
- drożdże winne
- 2g pożywki
Zagotuj litr wody, zdejmij z ognia i
dodaj herbatę.
Zaparzaj około 10 minut, potem zlej klarowny napar znad listków do
baniaka. Dodaj połowę przewidzianego cukru w postaci syropu. Dodaj
rozdrobnione rodzynki. Dodaj sok z wyciśniętych cytryn. Dodaj pożywkę
dla drożdży i gdy zawartość baniaka osiągnie temperaturę pokojową, dodaj
matkę drożdżową. Po upływie kilku dni dodaj drugą połowę cukru. Wino
fermentuje niezbyt szybko, lecz podobno dość dobrze się klaruje.
Ja stosowałem się dokładnie do przepisu, tylko zastosowałem zieloną herbatę zamiast zwykłej. Jaka różniąca to wam nie powiem, bo nie mam porównania, ale zielona herbata wyszła spoko, szybko się klaruje i ma ciekawy posmak.
OdpowiedzUsuń