Wino jagodowe |
Jagody można albo:
- wygnieść na surowo i sok zadać
zaczynem i po dodaniu wody i cukru fermentować;
- miazgę zalać letnią wodą,
zafermentować przez dwa dni, przecedzić i fermentować;
- jagody przegotować w wodzie,
wygnieść, przecedzić, po ostudzeniu dodać zaczyn drożdży,
pożywki i na koniec cukier.
Przykłady na 10l wina:
wino 9% - 10% | wino 11% | wino 17% |
5kg owoców | 5,5kg owoców | 6kg owoców |
5,75l wody | 5,25l wody | 4l wody |
1,3kg cukru | 1,7kg cukru | 2,8kg cukru |
3g pożywki | 4g pożywek | 4g pożywki |
Suszone jagody także nadają się na wino, bierze się 1kg suszonych owoców na 10l wina. Należy je potłuc i przegotować w wodzie.
Czarna jagoda zwana również borówką
Dobry przepis, wino wchodzi zwłaszcza w nogi więc radze szwagrą uważac :)
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny :) ale później ile ma siedzieć w dymionie 3 miesiące? Pół roku?
OdpowiedzUsuń