Wino jagodowe |
Sok jagodowy fermentuje dość opornie,
dlatego należy postąpić w następujący sposób: zwykłym
zaczynem drożdżowym zadajemy najpierw około 1 litra moszczu z
dobrze fermentujących owoców (np. porzeczek, czy agrestu), Gdy
ten pomocniczy moszcz dobrze zafermentuje, wtedy wlewamy go do
moszczu jagodowego.
100 gramów czarnych jagód zawiera: 0,6 gramów białka, 14,3 grama węglowodanów, 65 miligramów potasu, 10 miligramów wapnia, 9 miligramów fosforu, 2 miligramy magnezu, 1 miligram sodu, 0,7 miligramów żelaza, 0,1 miligrama cynku, 130 mikrogramów witaminy A, 0,02 miligrama witamin B1 i B2, 0,4 miligrama witaminy PP, 0,06 miligrama witaminy B6, 22 miligramy witaminy C, 6 mikrogramów kwasu foliowego. (WIEM, Onet)
100 gramów czarnych jagód zawiera: 0,6 gramów białka, 14,3 grama węglowodanów, 65 miligramów potasu, 10 miligramów wapnia, 9 miligramów fosforu, 2 miligramy magnezu, 1 miligram sodu, 0,7 miligramów żelaza, 0,1 miligrama cynku, 130 mikrogramów witaminy A, 0,02 miligrama witamin B1 i B2, 0,4 miligrama witaminy PP, 0,06 miligrama witaminy B6, 22 miligramy witaminy C, 6 mikrogramów kwasu foliowego. (WIEM, Onet)
Jagody można albo:
- wygnieść na surowo i sok zadać zaczynem i po dodaniu wody i cukru fermentować;
- miazgę zalać letnią wodą, zafermentować przez dwa dni, przecedzić i fermentować;
- jagody przegotować w wodzie, wygnieść, przecedzić, po ostudzeniu dodać zaczyn drożdży, pożywki i na koniec cukier.
- wygnieść na surowo i sok zadać zaczynem i po dodaniu wody i cukru fermentować;
- miazgę zalać letnią wodą, zafermentować przez dwa dni, przecedzić i fermentować;
- jagody przegotować w wodzie, wygnieść, przecedzić, po ostudzeniu dodać zaczyn drożdży, pożywki i na koniec cukier.
Przykłady na 10l wina:
wino 9% - 10% | wino 11% | wino 17% |
5kg owoców | 5,5kg owoców | 6kg owoców |
5,75l wody | 5,25l wody | 4l wody |
1,3kg cukru | 1,7kg cukru | 2,8kg cukru |
3g pożywki | 4g pożywek | 4g pożywki |
Suszone jagody także nadają się na wino, bierze się 1kg suszonych owoców na 10l wina. Należy je potłuc i przegotować w wodzie.
Czarna jagoda zwana również borówką
Dobry przepis, wino wchodzi zwłaszcza w nogi więc radze szwagrą uważac :)
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny :) ale później ile ma siedzieć w dymionie 3 miesiące? Pół roku?
OdpowiedzUsuń