Wino brzoskwiniowe |
Postępuje się jak
przy wiśniach. Należy wziąć owoce niezbyt dojrzałe,
usunąć skórkę i pestki. Powstałą miazgę ługować wodą
dwukrotnie. Należy dodać 10g kwasku cytrynowego na każde 10l
wina. Na 10l wina potrzeba około 10kg owoców. Brzoskwinie
nadają się tylko na wina południowe, jak Marsala, Sherry,
Samos itp.
wino 10% | wino 12% - 13% | wino 17% - 18% |
6kg owoców | 6,5kg owoców | 6,5kg owoców |
5l wody | 4,5l wody | 3,5l wody |
1,3kg cukru | 1,7kg cukru | 2,8kg cukru |
3g pożywki | 3g pożywki | 4g pożywki |
100 gramów brzoskwiń dostarcza: 40 kalorii, 0,6 grama białka, 9,1 grama węglowodanów, 1,4 grama błonnika, 260 miligramów potasu, 19 miligramów fosforu, 8 miligramów magnezu, 5 miligramów wapnia, 0,4 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 500 mikrogramów witaminy A, 0,02 miligrama witaminy B1, 0,05 miligrama witaminy B2, 1 miligram witaminy B3 (PP), 0,02 miligrama witaminy B6, 8 miligramów witaminy C, 3 mikrogramy kwasu foliowego. (WIEM, Onet)
Owoce brzoskwini
Za je bi st e
OdpowiedzUsuńDobry przepis na wino swojskie z brzoskwiń
OdpowiedzUsuńNajlepsze wino swojskie z brzoskiwiń jakie piłem.
OdpowiedzUsuń38 yr old Social Worker Bevon Laver, hailing from Saint-Sauveur-des-Monts enjoys watching movies like My Father the Hero and Acting. Took a trip to Carioca Landscapes between the Mountain and the Sea and drives a Sierra 1500. indeks
OdpowiedzUsuń