wino pomarańczowe
Pomarańcze nadają się do wyrobu świetnych win o
złotym kolorze i wspaniałym smaku. Posiadają dość dużo
kwasu, konieczna jest spora dawka wody. Do wyrobu wina brać
należy pomarańcze bez skórki i w miarę możności bez pestek.
100
gramów owoców dostarcza: 24 kilokalorie, 86 gramów wody, 0,8 grama
białka, 0,8 grama węglowodanów, 2 gramy błonnika, 200 miligramów potasu,
41 miligramów wapnia, 13 miligramów magnezu, 3 miligramy sodu, 0,3
miligrama żelaza, 0,2 miligrama cynku, 50 mikrogramów witaminy A, 0,1
miligrama witaminy B1 (najwięcej wśród owoców), 0,03 miligrama witaminy
B2, 0,2 miligrama witaminy B3 (PP), 0,06 miligrama witaminy B6, 50
miligramów witaminy C, 0,2 miligrama witaminy E, 37 mikrogramów kwasu
foliowego (najwięcej wśród owoców).
(WIEM, Onet)
Pomarańcze zmiażdżyć (unikając
zmiażdżenia gorzkich pestek), dodać 1/3 przepisanej letniej
wody, dodać zaczynu drożdży, po dniu scedzić,
wygnieść, na miazgę nalać znowu 1/3 wody itd. Czynność
powtórzyć jeszcze raz i w tej ostatniej wodzie rozpuścić na
ciepło cukier, dodać do moszczu, dodać pożywki i
fermentować. Podobno najlepsze pomarańcze na wino są w lutym i
marcu.
Przykład na 10l wina:
wino 12%-13% |
6kg owoców |
6l wody |
1,9kg cukru |
3g pożywki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz