sobota, 1 września 2012

wino pomarańczowe

Pomarańcze nadają się do wyrobu świetnych win o złotym kolorze i wspaniałym smaku. Posiadają dość dużo kwasu, konieczna jest spora dawka wody. Do wyrobu wina brać należy pomarańcze bez skórki i w miarę możności bez pestek.

100 gramów owoców dostarcza: 24 kilokalorie, 86 gramów wody, 0,8 grama białka, 0,8 grama węglowodanów, 2 gramy błonnika, 200 miligramów potasu, 41 miligramów wapnia, 13 miligramów magnezu, 3 miligramy sodu, 0,3 miligrama żelaza, 0,2 miligrama cynku, 50 mikrogramów witaminy A, 0,1 miligrama witaminy B1 (najwięcej wśród owoców), 0,03 miligrama witaminy B2, 0,2 miligrama witaminy B3 (PP), 0,06 miligrama witaminy B6, 50 miligramów witaminy C, 0,2 miligrama witaminy E, 37 mikrogramów kwasu foliowego (najwięcej wśród owoców). (WIEM, Onet)

Pomarańcze zmiażdżyć (unikając zmiażdżenia gorzkich pestek), dodać 1/3 przepisanej letniej wody, dodać zaczynu drożdży, po dniu scedzić, wygnieść, na miazgę nalać znowu 1/3 wody itd. Czynność powtórzyć jeszcze raz i w tej ostatniej wodzie rozpuścić na ciepło cukier, dodać do moszczu, dodać pożywki i fermentować. Podobno najlepsze pomarańcze na wino są w lutym i marcu.
Przykład na 10l wina:

wino 12%-13% 6kg owoców 6l wody 1,9kg cukru 3g pożywki

Owoce Pomarańcza.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz