Wino z brzozy lub klonu |
To
następny, niesamowity pomysł zaczerpnięty z przedwojennego
poradnika winiarskiego. Nigdy nie próbowałem takich
wynalazków, ale myślę, że są one godne wypróbowania...
"Z soku brzozy
lub klonu można sporządzać w miesiącach od lutego do kwietnia
przyjemne w smaku, zdrowe wina. W drzewach przeznaczonych już z
góry na wycięcie, wywierca się dziurkę na wysokości 2 stóp
od ziemi, wtyka do niej rurkę (z gałązki czarnego bzu) i
podstawia się naczynie, do którego spłynie sączący się
kroplami sok. Najwięcej soku znajduje się po stronie
południowej, słonecznej. Najpraktyczniej zrobić trzy otwory:
od wschodu, południa i zachodu.
Sok należy tak długo gotować, aż 1/4 soku wyparuje. Po schłodzeniu zadać drożdżami. Na każdy litr soku dodać 2g kwasku cytrynowego i cukru odpowiednio do drożdży."
Sok należy tak długo gotować, aż 1/4 soku wyparuje. Po schłodzeniu zadać drożdżami. Na każdy litr soku dodać 2g kwasku cytrynowego i cukru odpowiednio do drożdży."
Brzoza
Klon
Szkoda, że trzeba tyle czekać na sezon :/
OdpowiedzUsuń