Wino jeżynowe |
Jeżyny wydają bardzo dobre wina,
szczególnie nadają się na wino Port. Należy brać owoce
dojrzałe, niedojrzałe są wodniste i gorzkawe.
Owoce należy zmiażdżyć, zalać przepisaną ilością letniej wody, dodać zaczynu drożdżowego i fermentować w miazdze 2 dni, po czym przecedzić, dodać odpowiednią ilość cukru rozpuszczonego w wodzie lub części moszczu i fermentować w baniaku.
Owoce należy zmiażdżyć, zalać przepisaną ilością letniej wody, dodać zaczynu drożdżowego i fermentować w miazdze 2 dni, po czym przecedzić, dodać odpowiednią ilość cukru rozpuszczonego w wodzie lub części moszczu i fermentować w baniaku.
Przykłady na 10l wina:
wino 11% | wino 17% |
7kg owoców | 7kg owoców |
4,5l wody | 4,5l wody |
1,7kg cukru | 2,8kg cukru |
5g kwasku cytrynowego | 5g kwasku cytrynowego |
4g pożywki | 4g pożywki |
1/2g taniny |
Kwasku dodajemy tylko wtedy, gdy jeżyny były
BAAARDZO dojrzałe. (wg
mnie dodatek taniny nie jest wcale konieczny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz